Tarybinis išsivysčiusio socializmo patyrimas - Lakis, Juozas (Problemos, 1977)
Straipsnyje analizuojamos išsivysčiusio socializmo savybės. Teigiama, kad nėra istorinės ribos tarp išsivysčiusio socializmo ir komunizmo išplėstinio kūrimo. Pagrindiniai uždaviniai, kuriuos visuomenė sprendžia šioje pakopoje, vienaip ar kitaip siejasi su komunizmo materialinės-techninės bazės kūrimu ir atitinkamų visuomeninių santykių formavimu. Išsivysčiusio socializmo ekonominis gyvenimas organizuojamas ir tobulinamas tam, kad geriau nei ankstesniuose socializmo etapuose būtų patenkinami visuomenės ir atskirų jos narių materialiniai ir kultūriniai poreikiai. Išskiriami trys ryškiausi socializmo požymiai: tvirta materialinė techninė bazė, besiremianti naujausiais mokslo ir technikos laimėjimais; glaudi visuomenės socialinė integracija bei politinis susitelkimas, vyraujantys draugiški klasiniai santykiai; palankios sąlygos asmenybei tobulėti. Išsivysčiusiam socializmui būdingas vieningas socialistinis gyvenimo būdas ir jo sąlygotas socialistinis asmenybės tipas. Brandaus socializmo požymiais galima laikyti visuomenės vystymosi mokslinį pagrįstumą, didelį organizuotumą, visapusišką visuomeninės veiklos pajungimą bendriems tikslams.