Sąmonės reiškimosi prielaidos - Krakauskas, Edmundas (Problemos, 1975)
Straipsnyje nagrinėjama socialinių veiksnių įtaka sąmonės vystymuisi. Teigiama, kad sąmonės supratimas siejasi su tikslesniu žmonių visuomenės kilmės, visuomenės raidos bruožų nušvietimu. Sąmonė yra labai veiklių visuomeninių būtybių savybė. Aptariamas fizinio darbo vaidmuo sąmonės raidoje: šio darbo aplinkybių veikiamos, pasikeitė, išsiplėtojo žmogaus kūno organų, tarp jų ir pojūčių, funkcijos, o šių veikiamos pasikeitė ir smegenų funkcijos, todėl tikrovės įsisąmoninimas ir supratimas pakilo į naują pakopą. Kaupdamas visuomeninį patyrimą žmogus įsisąmonina patiriamą tikrovę, susikuria jos vaizdinį. Sąmonės vardu apibrėžiami tokie procesai, kurie vyksta smegenyse arba yra su jais susiję: jutimai, jausmai, nuotaikos, vaizdiniai, suvokimas, mąstymas ir kiti. Sąmonė yra dvasinis žmogaus veiklumas, jo apmąstymų, išgyvenimų eiga. Individo sąmoningumo bruožas yra tikslingi jo veiksmai. Daroma išvada, kad sąmonė yra smegenų ir visuomeninės, materialios žmonių veiklos sąveikos padarinys. Sąmonė, atsiradusi materijos formų raidoje, yra priklausoma ir aiškinama tų materijos formų raida.