Kūryba ir absoliutas - Gaižutis, Algridas (Problemos, 1983)
Straipsnyje supažindinama su prancūzų filosofo B. Pascalio biografija, pagrindiniais kūrybos aspektais ir jo religine patirtimi, jo santykiu su Absoliutu. Aprašomi B. Pascalio gamtos tyrinėjimai, vaikystė, Paskalio teoremos išradimas ir materialistinis slėgio aiškinimas, susidomėjimas religija. Pirmiausia jam įtakos turėjo šv. Augustino sekėjai jansenistai, su kurių mokymu susipažino slaugomas jų vienuolių. B. Pascalio filosofinės pažiūros nuosekliausiai atsiskleidžia „Mintyse“ – žymiausiame, nebaigtame kūrinyje, sudarytame iš atskirų fragmentų. Jame samprotaujama apie žmogų, Dievą, pažinimo klausimus. Gamtos mokslai, skepticizmas ir racionalizmas nepajėgia atsakyti į klausimą, kas yra žmogus kaip etinė ir religinė būtybė. Žmogus padėtis gamtoje yra išskirtinė ir kartu prieštaringa. B. Pascalis siekė tokios pasaulio koncepcijos, kurioje kiekvienas elementas pasidarytų begalinės Visatos elementu, bet ne mistiniu jos atspindžiu, o universaliu, racionaliai suvokiamu ryšiu. Aptariami filosofo pateikti argumentai Dievo buvimui įrodyti, pavadinti „Paskalio lažybomis“. Pažymima B. Pascalio filosofinių idėjų įtaka romantizmo ir egzistencializmo filosofijai.