Steigtis ir sauga: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės patirtys - Kuolys, Darius (Problemos, 2020)
Studijoje „Steigtis ir sauga“ Arūnas Sverdiolas, remdamasis skirtingų kultūrinių tradicijų pavyzdžiais, yra išsamiai aptaręs žmogaus pasaulio tvermės užtikrinimo mechanizmus – steigtį ir saugą. Straipsnio tikslas – atskleisti, kaip šie kultūriniai steigties ir saugos mechanizmai veikė konkrečioje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tikrovėje. Nagrinėjama, kokį vaidmenį Lietuvos politinė bendruomenė, save steigdama ir saugodama, skyrė retorikai, įstatymų leidybai, ugdymui, istoriniam pasakojimui, herojinei ir proginei poezijai.
Keywords: steigtis; sauga; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė; retorika; Statutai; ugdymas; istoriografija; literatūra