Kaip ekonomikos modeliai galėtų suteikti paaiškinimus „kaip yra iš tikrųjų“? - Çevik, Dinçer (Problemos, 2025)
Didelė dalis diskusijų apie modeliais paremtus aiškinimus ekonomikoje susijusios su aiškinimais „kaip yra galima“. Tokie aiškinimai nurodo potencialų būdą, kuriuo kažkas galėtų įvykti. Aš teigiu, kad tokie ginčai dažnai vyksta adekvačiai neapsvarsčius įvairių būdų, kuriais ekonominiai modeliai galėtų pateikti „kaip yra iš tikrųjų“ paaiškinimus (KIP). KIP sutelkia dėmesį į tai, kas iš tikrųjų vyksta, siūlydami aiškinimus, pagrįstus realaus pasaulio įvykiais. Teigiu, kad pliuralistinės ir pragmatinės prieigos priėmimas yra vienas efektyviausių metodų tyrinėti KIP potencialą ekonomikoje. Paremdamas savo argumentą, pasitelkiu dvi atvejo analizes – vieną iš mikroekonomikos, o kitą – iš makroekonomikos srities. Straipsnyje parodau, kad šios dvi atvejo analizės suteikia pagrindą tikėti, kad pliuralistinė ir pragmatinė perspektyva galėtų paaiškinti, kaip ekonomikos modeliai gali suteikti „kaip iš tikrųjų“ paaiškinimus.
Keywords: paaiškinimai „kaip yra galima“; paaiškinimai „kaip yra iš tikrųjų“; modeliu paremti aiškinimai ekonomikoje; idealiai konkurencingas modelis; centro-periferijos modelis