Devynių kontrafaktinių priežastingumo teorijų palyginimas pasitelkiant septynis pavyzdžius - Grenda, Vytautas (Problemos, 2009)
Straipsnyje lyginamos ir vertinamos devynios per pastarąjį dešimtmetį pasirodžiusios kontrafaktinės vienetinio priežastingumo teorijos, kurias visas sukūrė arba inspiravo D. Lewisas, J. Y. Halpernas ir J. Pearlas, o savo tekstuose išdėstė šeši kiti autoriai. Parodomi kai kurie literatūroje dar neaprašyti šių teorijų skirtumai. Įrodinėjama, kad dauguma šių teorijų intuityviai panašius pavyzdžius nagrinėja skirtingai, ir šiuo požiūriu primeta perskyras, kurių buitinės priežastingumo sampratos požiūriu ne tik nėra, bet ir neturėtų būti.
Keywords: vienetinis priežastingumas; kontrafaktiniai sąlyginiai teiginiai; „atsarginės“ priežastys; persąlygojimas