Kas yra Vėdai - Mironas, Ričardas (Problemos, 1969)
Publikacija skirta supažindinti skaitytojus su Indijos religine, mitologine, filosofine ir moksline literatūra, autoriaus vadinama Vėdais. Tai yra brahmanų (aukščiausiosios kastos – kunigų luomo) kūrinys. Juos sudaro: samhitos – himnų, magiškųjų formulių, liturginių melodijų ir maldų-burtų rinkiniai; brahmanai – religinių apeigų komentarai, suteikiantys daug žinių ir apie indų mitologiją; aranjakai – „apmąstymai giriose“ ir upanišados – „slaptieji apreiškimai“. Vėdais siaurąja prasme yra vadinamos samhitos. Tai Rig-Vėdas, Jadžur-Vėdas, Sama-Vėdas ir Atharva-Vėdas. Aptariama jų struktūra ir tematika. Seniausias ir literatūriniu požiūriu įdomiausias yra Rig-Vėdas.
Keywords: Vėdai; samhitos; brahmanai; upanišados; Indijos religija