Vertingas įnašas į ateistinę literatūrą [J. Ažubalis. Religijos kilmės ir socialinio vaidmens problema (iš Lietuvos ateistinės minties istorijos 1940—1965 metais). Kand. disert. V., 1969] - Trinkūnas, Jonas (Problemos, 1970)
1969 m. lapkričio 25 d. J. Ažubalis apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Religijos kilmės ir socialinio vaidmens problema (iš Lietuvos ateistinės minties istorijos 1940–1965 m.)“. Oficialieji oponentai: prof. I. Zaksas ir doc. B. Kuzmickas. Disertacijoje nagrinėjami minėto laikotarpio ateistų darbai. Teigiama, kad šio laikotarpio pradžios literatūroje buvo neskiriamos klasinės ir socialinės religijos šaknys. Autorius kritikuoja poziciją, kad socializme religiją palaiko tik subjektyvios priežastys, nes objektyvių jau nebeliko. Autorius daro išvadą, kad vien tik ateistine propaganda religinių įsitikinimų įveikti neįmanoma, tarybinius žmones reikia įtraukti į aktyvų komunistinės visuomenės kūrimą.
Keywords: J. Ažubalis; Irmija Zaksas; Bronislavas Kuzmickas; religija; socialinis vaidmuo