Modernistinės A. Maceinos ir P. Jako pažiūros į katalikybę - Pruskus, Valdas (Problemos, 1983)
Straipsnyje analizuojami lietuvių katalikų modernistų Antano Maceinos ir Povilo Jako bandymai kritiškai įvertinti katalikybės padėtį tarpukario buržuazinėje Lietuvoje ir suformuluoti jos atnaujinimo galimybes. Katalikybės atnaujinimą aptariami mąstytojai traktavo ne tik kaip klerikalinių institucijų veiklos demokratėjimo uždavinį, katalikiškųjų apeigų formalizmo įveikimą (P. Jakas), bet ir kaip tikėjimo dvasinio komponento stiprinimą (A. Maceina). Lietuvių katalikai modernistai teigė, kad tikėjimas negali būti tik izoliuotas individualus pamaldumas, jis turi reikštis ir kataliko aktyvia visuomenine veikla. Šiems tikslams įgyvendinti jie ragino suaktyvinti tikinčiųjų dvasinį gyvenimą. A. Maceina ir P. Jakas pabrėžė ankstyvosios krikščionybės laikų socialinio gyvenimo formų atgaivinimą (socialinį diakonatą), ragino kreipti didesnį dėmesį į tikinčiųjų socialinio gyvenimo problemas. Katalikai modernistai siekė priešintis visuomenės sekuliarizacijos procesams ir ginti katalikų tikėjimą bei Katalikų bažnyčios interesus.
Keywords: Katalikybė; Antanas Maceina; Povilas Jakas; modernizmas; socialinė veikla