Etinė filosofijos prasmė - Kapačiauskienė, Danutė (Problemos, 1990)
Straipsnyje siekiama parodyti filosofijos ir etikos santykio abipusę sąveiką: filosofijos prasmę ir reikšmę etikai bei etikos prasmę ir reikšmę filosofijai. Svarstoma etinės problematikos marksistinėje filosofijoje pobūdis. Teigiama, kad marksistinė filosofija pirmiausia yra socialinė filosofija, socialinės būties teorija, orientuojanti etiką dorumo kriterijumi laikyti žmogaus elgesio socialinį vertingumą. Marksistinėje filosofijoje dorovės problemos įsilieja į praktinio visuomenės pertvarkymo, jos pažangos problemas ir netenka absoliutaus savarankiškumo. Etikos klausimas skatina filosofą galvoti apie būtį kaip apie gėrį, t. y. suteikia būties sampratai etinę prasmę. Dorovės ir etikos problemos stimuliuoja filosofinę būties problemą. Fundamentali asmens ir visuomenės santykių dinamiką apibūdinanti marksistinės filosofijos sąvoka yra susvetimėjimas. Nuo jo kaitos priklauso asmens ir visuomenės interesų bei jų santykio reali būklė ir subjektyvus jos įsisąmoninimas, atsispindintis asmeninėje elgesio motyvacijoje. Marksistinėje filosofijoje neįmanomas transcendavimas anapus socialinės realybės. Aptariami šiuolaikinės visuomenės iššūkiai marksistinei etikai.
Keywords: Filosofija; etika; moralė; marksizmas; socialinė būtis