Panideologizmo ir krizinio kultūros suvokimo analizė - Donskis, Leonidas (Problemos, 1990)
1989 m. birželio 27 d. Vilniaus universiteto Filosofijos katedros asistentas Virginijus Valentinavičius apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Ideologijos samprata T. Adorno filosofijoje“. Darbo vadovas – doc. K. Stoškus, oficialieji oponentai: J. Mureika ir S. Venskevičius. Disertacijos pirmame skyriuje „Ideologijos problema T. Adorno filosofijoje“ aptariamos ideologijos sampratos teorinės prielaidos, pagrindinės sąvokos, ideologijos istoriniai tipai. Antrame skyriuje „Meno ideologizacija T. Adorno filosofijoje“ analizuojama Adorno atliktas kraštutinis kultūros, pirmiausia meno, ideologizavimas. Trečiame skyriuje „Panideologizmas ir kultūros krizė“ parodoma, kaip visuomenės ir kultūros totalinės ideologizacijos pagrindu gimsta krizinis kultūros suvokimas.
Keywords: Theodoras Adorno; Krescencijus Stoškus; Virginijus Valentinavičius; Juozas Mureika; Stasys Venskevičius