Veikiantis genomas - visuminis požymis: dabarties žvilgsnis į genetiką - Rubikas, Jonas (Problemos, 2003)
Mokslo raidoje vyksta metodologiniai pokyčiai, kuriuos atitinka tyrimo lygmenys. Kiekvienas tyrimo Iygmuo gali būti apibūdintas pažymint tyrimo objektą ir jo vertinimo kriterijų, o šis genetikoje yra požymis. Genetikos raidoje galima išskirti penkis metodologinius tyrimo lygmenis: organizmas - požymis; ląstelė - požymis; chromosoma - požymis; DNR molekulė - požymis; nukleotidų seka - funkcija. Naujojo tyrimo lygmens metodologiniai bruožai yra genomika (DNR mikrogardelės) ir proteomai. Genomikų esmė yra DNR-DNR arba DNR-mRNR hibridinimas; tūkstančiai molekulių iš paskirų genų arba viso genomo genų gali būti ištirti vienu metu. Proteomų esmė yra baltymų dvikryptė elektroforezė, vienu metu tiriant tūkstančius baltymų ir naudojant labai mažą mišinio kiekį. Darbas atliekamas ir rezultatai įvertinami pasitelkiant robotus ir kompiuterius. DNR mikrogardelės ir proteomai, taip pat duomenų įvertinimas rodo prasidedantį naująjį metodologinj lygmenį: veikiantis genomas - visuminis požymis.
Keywords: genomas; genomika; DNR mikrogardelė; proteomas