Dviejų trumpų psichometrinių depresijos pažinimo funkcijos mastų diagnostinis tikslumas: vyresnio amžiaus ambulatorinių pacientų studija - A., Bieliauskas L.; Stejskal, T.; A., Steinberg B.; J., Lamberty G. (Psichologija, 2011)
Lyginome Senyvųjų depresijos skalės (Geriatric Depression Scale) ir Mažosios daugkartinės depresijos skalės (Mini-Mult Depression Scale) diagnostinį tikslumą (jautrumą ir tikslų apibrėžimą). Tyrime dalyvavo 87 senyvi gydomi pacientai, kai kurie jų buvo depresyvūs, o kai kurie nedepresyvūs (buvo naudojamasi DSM-III simptomų sąrašu, nurodančiu didžiosios depresijos sutrikimą (SCMDD)). Be to, įvertinome Senyvųjų depresijos skalės ir Mažosios daugkartinės depresijos skalės klasifikacijų santykį naudodami tris bendro pažinimo funkcijos testus. Nors Senyvųjų depresijos skalė ir Mažoji daugkartinės depresijos skalė pagal DSM-III sąrašą rodė vidutinį lygumą (71 %), pirmoji grupė darė daugiau pozityvių klaidų, o antroji – daugiau negatyvių klaidų. Kadangi nei Senyvųjų depresijos skalės, nei Mažosios daugkartinės depresijos skalbės diagnostinis tikslumas nėra pakankamas, dėmesio atkreipimas į šias charakteristikas turėtų paskatinti naudojančiuosius jas savo klinikiniame darbe pasirinkti priemonę, kurios 1-o ir 2-o tipo klaidų balansas geriausias. Nors pacientų pažinimo sutrikimo požymiai buvo neryškūs, jokio santykio tarp depresijos klasifikacijos ir bendro pažinimo funkcionavimo neaptikome. Manome, kad šis rezultatas rodo, jog, vartojant „depresijos“ sąvoką, yra dichotomija, o ne vientisumas.