Bronchine astma sergančių ikimokyklinio amžiaus vaikų psichologinio prisitaikymo, tėvų konfliktiškumo ir auklėjimo būdų sąsajos - Bieliauskaitė, Rasa; Garckija, Renata; Jusienė, Roma (Psichologija, 2009)
Šiame tyrime analizuojame dvejų–penkerių metų 45 vaikų (31 berniuko ir 14 mergaičių), sergančių bronchine astma, elgesio bei emocinius sunkumus ir tai, kaip su jais susiję šeimos veiksniai: motinų taikomi auklėjimo būdai, tėvų konfliktiškumas ir konfliktų sprendimo strategijos. Tyrime naudojome Vaikų elgesio aprašą (CBCL/1½-5), modifikuotą Blocko auklėjimo būdų klausimyną, konfliktų ir problemų sprendimo skales bei vaiko aplinkos klausimyną. Tyrimo rezultatai rodo, kad sergantys bronchine astma (BA) vaikai turi daugiau internalių sunkumų nei sveiki vaikai. Sergančių BA vaikų motinos dažniau nei lėtine liga nesergančių vaikų motinos naudoja psichologinę kontrolę kaip auklėjimo būdą. Nustatėme, kad kuo daugiau motinos naudoja psichologinę kontrolę, tuo daugiau jų vaikai turi elgesio sunkumų. Taip pat BA sergančių vaikų grupėje dažnesnis fizinių bausmių taikymas yra susijęs su didesniais vaikų eksternaliais sunkumais. Rezultatai atskleidė, kad kuo daugiau grasinimų tėvai išsako vienas kitam konfliktų metu, tuo daugiau vaikų elgesio sunkumų yra nurodoma. Sergančių vaikų grupėje konfliktų sunkumas yra susijęs su motinų naudojama elgesio kontrole, o fizinė agresija konfliktų metu yra susijusi su motinų taikomomis fizinėmis bausmėmis. Tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad motinų išsilavinimas yra susijęs su vaikų, sergančių bronchine astma, eksternaliais ir internaliais sunkumais. Kuo motinos yra mažiau išsilavinusios, tuo daugiau nurodo savo sergančių BA vaikų elgesio ir emocinių sunkumų, ir taiko daugiau fizinių bausmių. Regresinė analizė patvirtino, kad motinos išsilavinimas ir fizinė agresija tėvų konfliktų metu yra reikšmingi BA sergančių vaikų emocinius sunkumus prognozuojantys veiksniai.