Moterų ir vyrų pakeistų veido elementų atpažinimo tikslumas - Vanagaitė, Kristina; Valickas, Gintautas; Soloveičikienė, Laura (Psichologija, 2005)
Straipsnyje analizuojami skirtingos lyties tiriamųjų vyrų ir moterų veidų elementų atpažinimo ypatumai. Tyrimo metu buvo fiksuojama, ar tiriamieji (30 vyrų ir 30 moterų) pastebi, kad demonstruojami veidai skiriasi nuo įsimintojo etaloninio veido. Gauti rezultatai parodė, kad tiek vyrai, tiek moterys, stebėdami kompiuterio ekrane demonstruojamus veidus, statistiškai reikšmingai tiksliau ir greičiau atpažino pakeistus vyrų, o ne moterų etaloninių veidų elementus. Tiksliausiai ir greičiausiai buvo atpažįstami pakeisti plaukai ir akys. Nustatyta, kad nevienodas veido elementų atpažinimo tikslumas ir greitis susijęs su tiriamųjų taikyta atpažinimo strategija, subjektyviu veido elementų atpažinimo lengvumo ir veidų tarpusavio panašumo vertinimu. Be to, buvo atskleista tendencija, kad moterys, palyginti su vyrais, tiksliau ir greičiau atpažįsta pakeistus etaloninių veidų elementus.