Apie skyrimo, kaip mąstymo operacijos, pakopas - Garbačiauskienė, M. (Psichologija, 1966)
Straipsnyje nagrinėjama, kaip kinta mąstymo veiksmas, laipsniškai atskleisdamas vis gilesnį skirtumą tarp sudėtingų panašių objektų. Pagrindinės skyrimo pakopos nustatomos, remiantis mąstymo operacijos ryšiu su atvirkštine jai operacija - sutapatinimu. Sudėtingesnis santykis tarp šių operacijų - aukštesnė ir skyrimo pakopa. Lyginant įvairių individualaus konstatuojamojo eksperimento variantų medžiagą, dėmesys buvo kreipiamas tik į tas pakopas, kurios bendros skirtingo turinio sąvokų (gramatinių ir psichologinių) atskyrimo vystymuisi. Tai, visų pirma, sustatymas (kai atskyrimas dar neparemtas panašumu) , antra, priešpastatymas, trečia, sugretinimas (kai skirtumas nustatomas, remiantis pirminiu objektų sutapatinimu, bendro požymio suradimu) ir, ketvirta, skirtumo nustatymas, remiantis esminiu panašumu. Suprantama, kuo sudėtingesnis yra skirtingumo santykis tarp objektų, tuo sudėtingesnis ir ilgesnis jų atskyrimo kelias. Atskyrimo pakopų priklausomumas nuo lyginamųjų objektų sudėtingumo straipsnyje nenagrinėjamas.