Abiakės konkurencijos reiškinio laikinės charakteristikos - Noreika, Donatas; Švegžda, Algimantas; Stanikūnas, Rytis; Vanagas, Vygandas; Vaitkevičius, Henrikas (Psichologija, 2008)
Abiakė (binokulinė) konkurencija (angl. binocular rivalry) – tai suvokimo reiškinys, kai sąmoningas suvokimas pakaitomis persijunginėja tarp dviejų vaizdų, pateikiamų į vieną ir kitą akį. Tyrimo tikslas – ištirti abiakės konkurencijos reiškinio vidutinio dominavimo laiko priklausomybę nuo pateikiamų stimulų mirksėjimo dažnio. Į abi akis buvo pateikiami milisekundžių dažniu mirksintys stimulai ir tirta, ar nuo stimulo mirksėjimo dažnio priklauso vidutinis dominavimo laikas. Šią sąveiką tyrimo rezultatai patvirtino. Taip pat nustatėme, kad vidutinio dominavimo laiko priklausomybės nuo stimulo mirksėjimo dažnio funkcija nėra monotoninė: jai būdingi ekstremumai, dažniausiai pasitaikantis atstumas tarp artimiausių ekstremumų yra 5–12 ms. Ekstremumų taškų padėtis mirksėjimo dažnio skalėje nėra stabili.
Keywords: suvokimas; akių konkurencija; laikinės charakteristikos