Paauglių depresijos simptomų, savivertės, šeimos socialinio-ekonominio statuso ir tėvų auklėjimo stiliaus sąsajos - Malinauskienė, Oksana; Žukauskienė, Rita (Psichologija, 2004)
Straipsnyje analizuojami depresijos simptomų, savivertės, tėvų auklėjimo stiliaus, šeimos socialinio-ekonominio statuso ryšiai. Tyrime dalyvavo 16–18 metų paaugliai (N = 300). Depresijos simptomams, savivertei ir tėvų auklėjimo stiliams nustatyti buvo naudojami YSR (Achenbach, 1991), RSE (Rosenberg, 1965) bei EMBU (Arrindell, 1999) klausimynai. Šeimos socialinis-ekonominis statusas buvo nustatomas pateikus tiriamiesiems anketą. Rezultatų analizė atskleidė, kad merginos patiria daugiau depresijos simptomų ir turi menkesnę savivertę nei vaikinai ir tai su amžiumi nekinta. Paaiškėjo, kad abiejų lyčių paauglių depresijos simptomai ir savivertė yra tarpusavyje neigiamai susiję. Regresinės analizės rezultatai parodė, kad savivertė, tėvų atstūmimas tiek merginoms, tiek vaikinams reikšmingai prognozuoja depresijos simptomus. Perdėta globa prognozuoja depresijos simptomus tik merginoms. Joks šeimos socialinio-ekonominio statuso kintamasis paauglių depresijos simptomų neprognozuoja. Skirtumai tarp lyčių prognozuojant paauglių depresijos simptomus leidžia daryti prielaidą, kad egzistuoja etiologiniai merginų ir vaikinų depresijos simptomų skirtumai.
Keywords: paaugliai; depresijos simptomai; savivertė; socialinis-ekonominis statusas; tėvų auklėjimo stilius