Neinvazinė probleminės veido odos priežiūra - Tribulaitė, Martina; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Veido odos struktūra ir būklė keičiasi senstant. Neinvazinės grožio procedūros padeda palaikyti odos tonusą ir elastingumą, jų poreikis yra aktualus ir XXI amžiuje.Tyrimo tikslas – išsiaiškinti neinvazinių procedūrų poveikį probleminei veido odai.Tyrimo metodai. Pasirinktas kokybinis tyrimas. Pildoma kliento kortelė, individualiai atliekamas 8 procedūrų kursas, kurių dažnis – 2 kartai per savaitę. Odos analizei naudojama lempa-lūpa, odos pokyčiams įvertinti daromos nuotraukos prieš ir po kiekvienos procedūros, jos archyvuojamos ir analizuojamos. Tiksline atranka pasirinktos dvi tyrimo dalyvės: 1 dalyvei (28 m.) atliekamas procedūrų kursas su darsonvalio aparatu, 2 dalyvei (56 m.) pasirinktas procedūrų kursas ultragarsu.Rezultatai. 1 dalyvei po procedūrų kurso abiejose veido pusėse sumažėjo spuogų, iš dalies sureguliuotas sebumo išsiskyrimas, skruostų zonoje vizualiai sumažėjo arti odos esantis kapiliarų tinklas, veido odos būklė pagerėjo. Norimi rezultatai pasiekti iš dalies. 2 vyresnio amžiaus dalyvei šiek tiek sumažėjo mimikos raukšlių, smulkių raukšlių akių srityje ir gilesnių odos raukšlių T zonoje. Pasiekti minimalūs rezultatai: pašalintas veido odos tempimo jausmas, oda tapo švelnesnė, glotnesnė, sumažėjo keratinizacija.Išvados. Skirtingo poveikio neinvazinių procedūrų dažnis dalyvėms, turinčioms probleminę veido odą, padėjo pasiekti teigiamą odos pokyčių efektą, kuris greičiau yra pasiektas 1 dalyvei.
Keywords: probleminė oda; neinvazinės procedūros; odos priežiūra