Simeono Metafrasto „Charitono Išpažinėjo gyvenimas“ (rugsėjo 28 d.) kaip Grigaliaus Camblako rašyto „Jono Naujojo iš Sučavos gyvenimo“ (birželio 2 d.) šaltinis - Temčinas, Sergejus (Slavistica Vilnensis, 2025)
Straipsnyje parodoma, kad, rašydamas pirmojo Moldavijos nacionalinio šventojo – kan- kinio Jono Naujojo iš Sučavos – gyvenimo aprašymą, Grigalius Camblakas panaudojo Simeono Me- tafrasto sukurto šventojo vienuolio Charitono Išpažinėjo bizantinio gyvenimo aprašymo vieną iš kelių egzistavusių kirilinių versijų bažnytine slavų kalba. Tai matyti iš pažodinės jo incipito citatos pačioje teksto pradžioje. Šis intertekstinis ryšys leidžia atmesti galimybę, kad Jono Naujojo gyvenimo aprašy- mas rašytas graikų kalba kito (anoniminio) autoriaus, kaip kartais manoma. Šis citavimas aiškinamas Grigaliaus Camblako aukštu 15 a. pradžios Moldovoje gana naujo Jeruzalės tipikono įvertinimu, nes pagal bažnytinę tradiciją Charitonas Išpažinėjas laikomas šio tipikono pirminiu įkūrėju.