Назви споруд в українській перекладній лексикографії 1917–1933 років: минуле й сучасність - Tomilenko, Liudmyla (Slavistica Vilnensis, 2025)
Стаття присвячена вивченню української лексики на позначення споруд у російсько-українських словниках 1917–1933 років (Словнику московсько-українському (1918) В. Дубровського, Російсько-українському словнику (1918) С. Іваницького й Ф. Шумлянського та Російсько-українському словнику (1924–1933) за ред. А. Кримського й С. Єфремова). Виконати пропоноване дослідження допомогли створені на основі паперових словників цифрові лексикографічні системи та побудована іменникова база даних. У праці здійснено цілісний аналіз лексики, зафіксованої у перерахованих вище словниках, у межах виокремлених основних груп споруд. З’ясовано її семантичні, словотвірні, стилістичні тощо особливості в різних лексикографічних джерелах того самого періоду, а також зроблено порівняння із сучасними відповідниками. На прикладах розглянуто процес актуалізації деяких лексем, особливості їх використання в мові та мовленні.
Keywords: назви споруд; українська лексика; перекладна лексикографія 1917–1933 рр.; російсько-український словник; актуалізація