„Estijos mokyklos yra estų kalbos gimtieji namai“? Kalbos ideologijos ir diskusijos apie mokymą ne gimtąja kalba - Tšuikina, Natalia; Fedorova, Kapitolina; Batrakova, Ekaterina (Slavistica Vilnensis, 2025)
Straipsnyje nagrinėjamos kalbos ideologijos, susijusios su perėjimu Estijos mokyklose prie mokymo estų kalba. Reformos švietimo srityje sukėlė karštas diskusijas apie estų ir rusų kalbų vaidmenį visuomenėje. Autorės analizuoja estų ir rusų kalbomis publikuotus žiniasklaidos straipsnius bei jų sukeltas reakcijas „Facebook“ platformoje. Tyrimas atskleidžia diskursų cirkuliavimą tarp skirtingų medijų ir skaitytojų reakcijas. Prieštaringi diskursai suskirstyti pagal tris pagrindines temas: sėkmingas reformos įgyvendinimas, susirūpinimas dėl galimos grėsmės estų kalbai ir kultūrai bei kalbos vartojimo už klasės ribų apribojimai. Taikydamos kritinę diskurso analizę, autorės išryškina konkuruojančias perspektyvas, formuojančias kalbos vartojimą švietime, ir prisideda prie kalbos ideologijų postsovietiniame kontekste supratimo.
Keywords: kalbos ideologija; antrosios kalbos mokymas; švietimo reformos; perėjimas prie mokymo estų kalba; kalbos politika