Jono Pašakauskio SJ (1684–1757) veiklos tyrimai ir pirmasis jo gyvenimo aprašymas (compendium vitae) - Čiurinskas, Mintautas (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Pagrindiniai straipsnio tikslai yra šie: 1) trumpai priminti Lietuvos provincijos jėzuito Jono Pašakauskio gyvenimo ir veiklos faktus; 2) trumpai apžvelgti užsienio ir lietuvių tyrimus, skirtus šiam produktyviam XVIII a. vidurio rašytojui, istorikui, vertėjui, pirmųjų kalendorių Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje sudarytojui, tuo siekiant atkreipti dėmesį į tolesnių tyrimų aktualumą; 3) pristatyti išlikusį pagal Jėzaus Draugijos tradiciją ir nuostatus parašytą trumpą pomirtinį Pašakauskio gyvenimo aprašymą (necrologium, compendium vitae). Tai vienas pagrindinių šaltinių apie daug nusipelniusio lietuvių kultūrai jėzuito gyvenimą. Atskirai publikuojamas šio biografinio teksto apie Pašakauskį lotyniškasis originalas ir vertimas į lietuvių kalbą su paaiškinimais. Publikacijai panaudotas nekrologo tekstas, saugomas Jėzaus Draugijos archyve Romoje (Archivum Romanum Societatis Iesu), ir jo kopija, pridėta prie Pašakauskio didžiausio rankraštinio veikalo De viris illustribus Provinciae Lithuaniae S. J., saugomo Krokuvos jėzuitų archyve (Archiwum Prowincji Południowej Towarzystwa Jezusowego w Krakowie).