Lietuvis, ieškantis tapatumo reikšmių - Valantiejus, Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1998)
Straipsnyje autorius nagrinėja lietuviško tapatumo reikšmę. Straipsnis sudarytas iš kelių dalių. Pirmoje dalyje autorius svarsto „savaime suprantamų“ nacionalistinių bendrumo vaizdinių vaidmenį kasdienėse praktikose. Autorius, antra, pabrėžia, jog nacionalizmo sąvoka žymi tiek, viena vertus, žodį – retorines praktikas, tačiau kartu, antra vertus, tiek daiktą – socialinius veikėjų tarpusavio santykius. Trečia, analizė plėtojama nagrinėjant dvylipį nacionalizmo kaip politinio judėjimo pobūdį, kurį autorius įvardija klausimu, ar Mykolas Lietuvis turėjo bambą?