Transklasės samprata prancūzų sociologijoje: fenomenologinė socialinio mobilumo interpretacija - Šapoka, Kęstutis (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2025)
Straipsnyje pristatoma prancūzų sociologijos atšaka, analizuojanti socialinės transklasės (perėjimo iš vienos socialinės klasės į kitą) reiškinį ir siūlanti fenomenologines šio reiškinio interpretacijas. Pirmiausia pateikiami šios sociologijos atšakos esminiai konceptualūs postulatai, o vėliau aptariama vidinė transklasės diskurso polemika, besiskiriantys požiūriai į transklasės sąvoką ir sampratą. Vienas svarbesnių diskurso klausimų yra šios sociologijos atšakos sąsajos su prancūzų grožine literatūra. Straipsnyje siekiama paaiškinti, ko tam tikruose literatūros kūriniuose ieško sociologai ir kaip sociologinės transklasės studijos suteikia prasminį ir egzistencinį pagrindą kai kurių rašytojų kūrybai. Transklasės diskurso analizė užbaigiama aptariant feministinę šio diskurso pakraipą ir nušviečiant šios sociologijos atšakos ideologinės pozicijos dilemą.
Keywords: transklasė; socialinis transversalumas; socialinis mobilumas; socialinis struktūrinimas; deklasacija; socialinė neurozė; dolorizmas