Maxo Weberio suprantančioji socialinė ekonomika (arba vienos nesuprastos metodologinės programos rekonstravimas) - Norkus, Zenonas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1999)
Šiame straipsnyje autorius sprendžia keletą mįslių, susijusių su Maxo Weberio kūrybiniu palikimu. Pirma, klausiama, kada Weberis tampa sociologu? Antra, svarstoma, kaip "vėlyvasis" Weberis apibrėžia ekonomikos ir sociologijos santykį. Klausimai nagrinėjami aptariant sociologijos formavimosi Vokietijoje istoriją. Pabrėžiamas dvilypis Weberio santykis su ekonomikos mokslais: Weberis plėtoja savitą sociologijos programą išsaugodamas institucinę priklausomybę ekonomikai. Autoriaus požiūriu, Weberio paveldas geriausiai suprantamas jo darbus siejant su tarpdalykine kryptimi šiuolaikiniuose moksluose, kuri vadinama racionalaus pasirinkimo koncepcija. Žurnale pateikiama pirma straipsnio dalis.
Keywords: Maxas Weberis; ekonomika; sociologija; racionalaus pasirinkimo teorija