Gender mainstreaming ar lyčių dėmens integravimo strategija? „Importuotų“ sąvokų taikymo Lietuvos socialinių ir humanitarinių mokslų kalboje problemos - Žvinklienė, Alina (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2004)
Straipsnio tikslas – bandymas paraginti socialinių mokslų atstoves(-us) vartoti naujas mokslines sąvokas taip, kad būtų ir išlaikyta pagarba savo mokslo dalykui bei lietuvių kalbai, ir nenusižengta sveikai logikai. Šiuolaikinių socialinių mokslų žodyne sąvokos lytis ir gender skiriamos. Tačiau dauguma Lietuvos autorių iki šiol griežtai laikosi lyties sąvokos ir dėl to atsiranda (geriausiu atveju) teksto neaiškumų ar dviprasmybių. Lyčių – lyties sąvokos vartojimas (vietoj gender) sociologinės ir/arba politinės pakraipos tyrimuose greičiau atspindi patriarchalinio diskurso galią (Michelio Foucault samprata) negu paprastą atsainų požiūrį į tos sąvokos esmę. O kadangi feministinė teorija ir gender koncepcija neturi autentiškos istorijos Lietuvos socialiniuose ir humanitariniuose moksluose, tai, kalbant apie moterų ir vyrų santykius socialiniame kontekste, tikslingiau vartoti gender.
Keywords: lietuvių kalba; sąvokos; lytis ir socialinė lytis