Lietuvos gyventojų požiūris į tos pačios lyties porų šeimines teises - Navaitis, Gediminas; Gaidys, Vladas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2016)
Diskusijose apie šeimos socialinės institucijos pokyčius reikšminga vieta tenka tos pat lyties porų šeiminių teisių aptarimui. Todėl aktualu žinoti kaip šias teises (tarp kurių svarbiausios: teisė sudaryti juridiškai pripažįstamą santuoką ir teisė ugdyti vaikus, įsivaikinti) vertina visuomenė. Siekiant nustatyti Lietuvos gyventojų požiūrį į tos pačios lyties porų šeimines teises atlikta reprezentatyvi, atstovaujanti visai populiacijai, apklausa. Apklausta 1005 vyresnių nei 18 metų žmonių. Apklausos rezultatai rodo, kad dauguma respondentų 866 (86,3%) nepritaria tos pat lyties asmenų santuokai. Daugiau ar mažiau pritariantys tos pat lyties asmenų poros teisei registruoti santuoką buvo 135 (13,4%) respondentų. Dar žymesnis nepritarimas tos pat lyties asmenų poros teisei įsivaikinti. Šiai teisei nepritarė 952 (94,8%), o pritarė - 49 (4,9%) respondentų. Nustatytas teigiamas ryšys tarp palankumo tos pat lyties asmenų poros šeiminėms teisėms ir amžiaus, išsilavinimo bei miestų dydžio (labiau palankus jaunimas, turintys aukštąjį išsilavinimą asmenys, vilniečiai).
Keywords: homoseksualizmas; tos pat lyties asmenų poros šeiminės teisės; reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa