„Visos žvaigždės susiliejo“: kūrybinės meilės metaforos Taylor Swift ir Lana Del Rey dainų tekstuose - Daniusevičiūtė, Gabija (Taikomoji kalbotyra, 2026)
Tyrime lyginamas meilės supratimas per metaforas Taylor Swift ir Lanos Del Rey dainų tekstuose. Tyrimo klausimas: Kaip meilė yra konceptualizuojama pasitelkiant kūrybines metaforas ir kaip šios metaforos kuria scenarijus. Tyrimas buvo grindžiamas konceptualiųjų metaforų teorija (Lakoff ir Johnson 1980), kurioje metaforos vertinamos kaip mąstymo procesas. Metaforų kūrybiškumas yra kontinuumas, ir kūrybiška metafora gali tapti konvencine, jei ji dažnai vartojama ir įrašoma į žodyną, o konvencinė metafora gali tapti kūrybiška, jei ji vartojama naujai, sukuriant naujus semantinius ryšius (Turner ir Littlemore 2023). Dainų tekstuose naudojamos metaforos išreiškia stiprius abstrakčius jausmus konkrečiau. Dažnai kūrybinių ir konvencinių metaforų sąveika sukuria metaforišką diskursą arba naratyvus / scenarijus, kurie žymi diskursą kaip kūrybinį (Musolff 2006; Cibulskienė 2023). Tyrime buvo taikytas mišrus metodas: metaforoms identifikuoti taikyta metaforų identifikavimo procedūra (Pragglejaz 2007), Chi kvadrato testu įvertintas kūrybinių metaforų dažnio reikšmingumas. CMT leido atlikti šiuolaikinį metaforų tyrimą, susiejant metaforinius pasisakymus su šaltinio sritimis. Kūrybinių ir konvencinių metaforų analizė scenarijų požiūriu atlikta siekiant paaiškinti scenarijus ir tai, kaip jie išreiškia meilės supratimą. Rezultatai rodo, kad L. Del Rey dainų tekstai (71 %) yra kūrybiškesni nei T. Swift (59 %). Ryškiausios šaltinių sritys buvo gyvas/negyvas, pramogos, gamtos fenomenas, kelionė ir objektas. Santykių pabaiga dažnai suprantama kaip sveikata, kuri apima ligą, sužalojimą, skausmą ar žaizdas; mirtis, kuri reiškia įsimylėjėlių mirtį arba kelionės pabaiga. Be to, meilė konceptualizuojama kaip pasirodymas arba varžybos ir dažniau suprantama kaip ugnis nei bet kuris kitas elementas. daikto srityje meilė suprantama kaip kažkas apčiuopiamo, pavyzdžiui, trapus daiktas arba medžiaga. T. Swift dainų tekstuose naratyvus galima matyti didelėse šaltinio srityse, pavyzdžiui, pramogos ir gyvas/negyvas srityse; tačiau L. Del Rey dainų tekstuose scenarijai atsiranda arba vienkartinių metaforų srityse, arba gamtos reiškinių srityje. Kūrybiškiausia sritis yra pramogų sritis, kurį sudaro 78 % kūrybiškų metaforų. T. Swift naratyvuose naudojama konvencinių ir kūrybinių metaforų pusiausvyra, o Del Rey daugiausia remiasi kūrybinėmis metaforomis.