Užsienio kalbų besimokančiųjų tapatybės konceptualizavimas: veiksmo ir kalbos ekologijos integravimas - Aleksandraviča, Dace (Taikomoji kalbotyra, 2026)
Šio straipsnio tikslas – konceptualizuoti užsienio kalbų besimokančiųjų tapatybę kaip ekologinį ir agentyvų reiškinį. Remiantis ekolingvistikos ir sociokultūrinėmis veiksnumo teorijomis, tyrime taikomas teorijos sintezės ir konceptualaus modelio kūrimo metodas, siekiant integruoti įžvalgas iš šių perspektyvų. Atlikus kritinę pagrindinės literatūros analizę ir konceptualiai integravus pagrindinę literatūrą, straipsnyje siūlomas ekologinis besimokančiojo tapatybės modelis, kuriame tapatybė pateikiama ekologinio konteksto, besimokančiojo veiksnumo ir diskursyvios praktikos sankirtoje. Šiame kontekste besimokančiojo tapatybė suprantama kaip besiformuojantis, reliacinis ir adaptyvus procesas, kurį formuoja nuolatinė individualios intencijos ir sociokultūrinių-institucinių sąlygų sąveika. Šis modelis siūlo holistinį teorinį pagrindą taikomosios kalbotyros ir edukacinės ekolingvistikos tyrimams ir praktikai tobulinti.