Theoretical Insights on Financial Sustainability Regulations in the European Union - Kubiliūtė, Dalia (Teisė, 2025)
Šiame straipsnyje nagrinėjamos teisinės problemos, susijusios su finansinių paslaugų teikėjų veiklos reglamentavimu klimato kaitos kontekste. Europos Sąjungos įsipareigojimas siekti tvarumo, pirmą kartą išreikštas „Europos žaliajame kurse“, sukėlė finansų institucijoms papildomų iššūkių dėl šios atitikties, įskaitant naujus reikalavimus dėl aplinkos, socialinių ir valdymo (angl. ESG) informacijos atskleidimo. Nors atitinkamomis teisinėmis nuostatomis siekiama mažinti klimato kaitos riziką, jos kelia klausimų apie paradigmų pokytį, ypač dėl ekonominės veiklos laisvės ir naujų teisinių reikalavimų proporcingumo. Straipsnyje analizuojama, kaip tvarumo teisiniai reglamentai įtvirtinami teisės sankirtoje, kaip derinami ilgalaikiai visuomenės interesai su finansinių paslaugų teikėjų atitikties tvarumui našta. Taip pat nagrinėjamos naujausios teisinių struktūrų naujovės, tarp jų Tvaraus finansų atskleidimo reglamentas (SFDR) ir Įmonių tvarumo ataskaitų teikimo direktyva (CSRD), bei kokį šie pokyčiai turi poveikį finansinių paslaugų teikėjų pelningumui, atsižvelgiant į atitikties tvarumui reikalavimus. Analizėje pabrėžiama ESG atitikties būtinybė kartu akcentuojant proporcingumą ir valstybės paramą, siekiant užtikrinti finansinį stabilumą ir finansų sektoriaus gyvybingumą besikeičiančių reglamentavimo reikalavimų akivaizdoje.
Keywords: klimato kaita; finansinių paslaugų teikėjas; teisinė atitiktis; tvarumas