Giunterio Valrafo tiriamosios žurnalistikos galimybės Lietuvoje - Tubys, Lukrecijus (Žurnalistikos tyrimai, 2017)
Straipsnyje analizuojamas profesinis tiriamosios žurnalistikos klimatas Lietuvoje ir G. Valrafo2 tiriamosios žurnalistikos metodų taikymo galimybės. Darbas aktualus tuo, kad tiriamoji žurnalistika, būdama labai reikšminga žurnalistikos rūšis, Lietuvoje menkai plėtojama, o dėl to iškreipiamas ir demokratijos funkcionavimas. Manoma, kad naudojant G. Valrafo žurnalistinius metodus, kurie Vokietijoje lėmė reikšmingus pokyčius, Lietuvoje būtų galima pagerinti ne tik tiriamosios žurnalistikos padėtį, bet ir paskatinti kokybinių pokyčių procesą Lietuvos visuomenėje. Publikacijos tikslas – pristatyti G. Valrafo žurnalistinio tyrimo metodus ir išsiaiškinti, ar tokie tyrimo būdai galėtų būti veiksmingi Lietuvoje. Straipsnyje apžvelgiami tiriamosios žurnalistikos raidos bruožai, G. Valrafo karjera ir svarbiausi darbai, žiniasklaidos, žmogaus teisių ir etikos ekspertų vertinimai apie tiriamosios žurnalistikos situaciją bei G. Valrafo metodų aktualumą Lietuvoje.
Keywords: Giunteris Valrafas; eksperimentinė žurnalistika; žurnalistikos istorija; tiriamoji žurnalistika; žiniasklaida