Emigranto paveikslas piliečių žurnalistikoje - Pakėnaitė, Agnė (Žurnalistikos tyrimai, 2017)
Straipsnis skirtas išanalizuoti, kaip emigracijos tema pateikiama piliečių žurnalistikoje, ir išsiaiškinti, kokį emigranto paveikslą kuria piliečių žurnalistikos autoriai populiariausiuose interneto naujienų dienraščiuose. Nagrinėjamos piliečių žurnalistikos skiltyse 2012–2014 m. pateiktos publikacijos emigracijos tema. Tyrimo duomenys buvo renkami 2015-aisiais. Tyrime naudoti 269 tekstai emigracijos tema (178 publikacijos paskelbtos internetinio dienraščio Delfi.lt piliečių žurnalistikos skiltyje „Pilietis“, 91 – naujienų portalo Lrytas.lt skiltyje „Bendraukime“). Rezultatai parodė, kad naujienų portalų piliečių žurnalistikos skiltyse apie emigraciją dažniausia rašo patys emigrantai. Jiems tai galimybė ne tik pasidalyti savo istorija, bet ir paneigti viešojoje erdvėje įsitvirtinusią neigiamą nuomonę apie emigraciją. Emigrantai sprendimą emigruoti ir gyvenimą išeivijoje daugiausia vertina teigiamai. Emigracijos nauda vertinama ekonominiu aspektu. Piliečių žurnalistais dažniausiai tampa darbo emigrantai (emigravusieji dėl ekonominių sunkumų Lietuvoje; kritikuojantys Lietuvos valstybę ir kaltinantys ją privertus emigruoti). Būtent toks emigranto paveikslas vyrauja piliečių žurnalistikoje.
Keywords: emigracija; emigrantas; piliečių žurnalistika; interneto naujienų laikraščiai; piliečių žurnalistikos skiltys