Pacientų po klubo sąnario endoprotezavimo operacijos slaugos poreikių vertinimas
Self-education
Akvilė Virbalienė
Klaipėdos valstybinė kolegija
Marija Trijonytė
Klaipėdos valstybinė kolegija
Published 2023-11-24
https://doi.org/10.47458/
PDF

How to Cite

Virbalienė, A. and Trijonytė, M. (2023) “Pacientų po klubo sąnario endoprotezavimo operacijos slaugos poreikių vertinimas”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(11 (323), pp. 39–44. doi:10.47458/.

Abstract

Pastebėta, kad slaugytojai ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu iš dalies patenkina pacientų slaugos poreikius po klubo sąnario endoprotezavimo [3, 4]. Pacientas po klubo sąnario endoprotezavimo operacijos laikinai netenka tam tikrų funkcijų, todėl turi įgyti naujų įgūdžių ir pakeisti jau nusistovėjusią kasdieninę rutiną. Dėl nepatenkintų slaugos poreikių pacientai ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu patiria didesnę baimę, nerimą dėl tolimesnių pooperacinių procedūrų eigos ir būsimo gyvenimo kokybės [4].

Pristatomo tyrimo objektas – pacientų po klubo sąnario endoprotezavimo operacijos slaugos poreikių vertinimas ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu, siekiant nustatyti slaugos poreikius.

Daugiau nei pusė pacientų savo būklę po klubo endoprotezavimo vertina gerai. Pacientai pažymėjo, kad fiziniai poreikiai (judėjimas, skausmo kontrolė, šalinimo sistemos, miego kokybė, valgymas ir gėrimas) buvo patenkinti geriausiai. Daugiau nei pusė apklaustųjų jautė nerimą (62 proc.), juos erzino kūno pokyčiai (74 proc.) ir buvo apėmęs bejėgiškumas (62 proc.). Mažiau nei pusė tiriamųjų pripažino (45 proc.), kad jaučiasi priklausomi nuo kitų asmenų, 30 proc. atsakė, kad savimi rūpintis nori labiau nei anksčiau, bet 59 proc. nelaiko savęs ligoniu. Pacientų nuomone, pooperaciniu laiku jiems greičiau sveikti padeda slaugytojų atliekamos manipuliacijos (medikamentų, žaizdų priežiūra), taip pat slaugytojų bendravimas (mokymas vaikščioti, pooperacinių komplikacijų prevencija, padrąsinimai).

PDF
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.