Ähnliche Verzierungsmotive der Ofenkeramik in Lettland und Litauen im 17. Jahrhundert
Articles
Ieva Ose
Published 2008-12-01
PDF

How to Cite

Ose, I. (2008) “Ähnliche Verzierungsmotive der Ofenkeramik in Lettland und Litauen im 17. Jahrhundert”, Archaeologia Lituana, 9, pp. 141–149. Available at: https://www.journals.vu.lt/archaeologia-lituana/article/view/30450 (Accessed: 9 May 2024).

Abstract

Tarp Lietuvoje ir Latvijoje rastų koklių yra papuoštų analogiškais motyvais – augaliniu ornamentu ir gėlėmis. Šiuos ornamentus galima suskirstyti į keturias grupes. Pirmasis – tai centrinė simetriška kompozicija, kurioje augalų dalys įvairiai stilizuotos. Antrasis – tapetų motyvas, kai be galo kartojasi apvadas (ovalas su smailiais galais) su stilizuotomis gėlėmis. Trečiasis – gėlių vaza portale, ketvirtasis – gėlių puokštė be vazos.

Galima kalbėti apie savitarpę koklių puošybos įtaką gretimose šalyse, kadangi XVII a. vietos puodžių darbai Latvijos teritorijoje ir Lietuvoje buvo plačiai paplitę. Tai rodo mažuose Kuršo miestuose anuomet amatininkų sukurti padėklai ir broko radinys puodžiaus dirbtuvėje Rygoje. Tačiau puošimo motyvų ištakų pavyzdžių reikia ieškoti didžiuosiuose Europos centruose, kurie naujus motyvus ir kompozicijas išplatino tolimuose Europos kraštuose. Todėl Vakarų Europos meno stilius – manierizmas ir ankstyvasis barokas koklių dekore dabartinės Latvijos ir Lietuvos teritorijoje XVII a. suspindėjo iš naujo.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>