Cognitive Domains of HIV/AIDS in Lithuanian, English and Russian Languages
Articles
Liudmila Arcimavičienė
Published 2005-12-01
PDF

How to Cite

Arcimavičienė, L. (2005) “Cognitive Domains of HIV/AIDS in Lithuanian, English and Russian Languages”, Kalbotyra, 54(1), pp. 17–31. Available at: https://www.journals.vu.lt/kalbotyra/article/view/23279 (Accessed: 29 March 2024).

Abstract

Straipsnyje nagrinėjama kognityvinės metaforos raiška lietuvių, anglų bei rusų kalbose ir tai, kaip ji atskleidžia ŽIV/AIDS problematiką šių trijų kalbų kultūriniame kontekste. Remtasi 300 spaudos pranešimais iš Jungtinių Tautų, Lietuvos bei Rusijos AIDS centrų interneto tinklapių.

Nustatyta, kad pagrindinė ŽIV/AIDS konceptualiosios raiškos priemonė lietuvių, anglų bei rusų kalbose yra universalioji kognityvinė metafora. Iš viso yra rasta penkiolika universalių ŽIV/AIDS kognityvinių išraiškų – tai tokios konceptualinės projekcijos kaip ŽIV/AIDS YRA KARAS, ŽIV/AIDS YRA VERSLAS, ŽIV/AIDS YRA GAMTA, ŽIV/AIDS YRA SPORTAS – ir t. t.

ŽIV/AIDS kognityvinės raiškos analizė atskleidė ne tik kalbos bei mąstymo kompleksiškumą, bet ir labai panašų ŽIV/AIDS traktavimą trijose skirtingose kultūrose.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.