Kristaloidai ir koloidai perioperacinei skysčių terapijai: savybės ir dozavimo ypatumai
-
Audrius Andrijauskas
Indrė Sakavičiūtė
Juozas Ivaškevičius
Narūnas Porvaneckas
Darius Činčikas
Giedrius Kvederas
Published 2013-01-01
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2013.1-2.1570
5-1-as-straipsnis.pdf (Lithuanian)

How to Cite

1.
Andrijauskas A, Sakavičiūtė I, Ivaškevičius J, Porvaneckas N, Činčikas D, Kvederas G. Kristaloidai ir koloidai perioperacinei skysčių terapijai: savybės ir dozavimo ypatumai. LS [Internet]. 2013 Jan. 1 [cited 2024 Mar. 28];12(1-2):0-. Available from: https://www.journals.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/1570

Abstract


Straipsnio tikslas yra apžvelgti kristaloidų ir koloidų savybes, šių preparatų pranašumus ir trūkumus bei derinimo ypatumus perioperacinėje skysčių terapijoje.
Racionali skysčių terapija gerina gydymo baigtį po didelių chirurginių intervencijų. Perioperacinei skysčių terapijai yra vartojami kristaloidų ir koloidų tirpalai bei jų deriniai. Nė viena iš tirpalų rūšių nėra pranašesnė už kitą, o nepageidaujamas poveikis labai priklauso nuo dozės. Trumpoje apžvalgoje aprašomos išskirtinės tirpalų savybės ir atsižvelgiant į naujausius mokslinius tyrimus apibūdinamos racionalaus jų dozavimo bei derinimo galimybės. Ypatingas dėmesys skiriamas naujų individualaus skysčių skyrimo metodų ir pusiau uždaros grandinės infuzinių sistemų naudojimo perspektyvoms.
Reikšminiai žodžiai: skysčių terapija, kristaloidai, koloidai, perioperacinis laikotarpis, gydymo baigtis

Crystalloids and colloids: aspects of their co-administration in perioperative fluid therapy


5-1-as-straipsnis.pdf (Lithuanian)

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>