Genetically modified products. How should be it valued?
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2019 Nr. 6 (270)
Self-education
Rimantas Stukas
Vilnius University
Published 2020-10-05
PDF

How to Cite

Stukas, R. (2020) “Genetically modified products. How should be it valued?”, Slauga. Mokslas ir praktika, (6 (270), pp. 9–10. Available at: https://www.journals.vu.lt/slauga/article/view/20247 (Accessed: 19 April 2024).

Abstract

Naujų maisto produktų srityje pastaruoju metu matyti sparti raida. Dėl didelės mokslo ir technologijų pažangos atsirado naujų maisto produktų kategorija – genetiškai modifikuoti maisto produktai. Taip pat imtas vartoti ir naujas terminas genetiškai modifikuotas organizmas. Genetiškai modifikuoti gali būti ir augalai, ir gyvūnai, ir mikroorganizmai.

Genetiškai modifikuotas organizmas (GMO) – tai organizmas, išskyrus žmogų, kuriame genetinė medžiaga pakeista tokiu būdu, kuris paprastai nepasitaiko poruojantis ir (arba) natūralios rekombinacijos būdu.

Genetiškai modifikuotas maistas – tai toks maistas, kurio sudėtyje yra GMO arba jis yra pagamintas iš GMO.

Taigi, genetiškai modifikuotas maistas – toks maistas, kurio genetinė medžiaga yra taip pakeista ir įgijusi tokių savybių, kurios negalėtų atsirasti natūraliu būdu. Iš augalų daugiausia genetiškai modifikuojami yra sojos, pomidorai, ryžiai, kukurūzai. Genetinė modifikacija – genų inžinerijos pagalba geno perkėlimas iš vieno augalo sėklos į kito augalo sėklą. Taip pakeičiamas natūralus genotipas ir išauginamas naujas, genetiškai modifikuotas, augalas. Pavyzdžiui, genetiškai modifikuotos sojos turi daug didesnį baltymų kiekį nei įprastos sojos, genetiškai modifikuoti pomidorai – mažiau vandeningi, turi didesnį sausųjų medžiagų kiekį. Tiek genetiškai modifikuoti augalai, tiek genetiškai modifikuoti mikroorganizmai ar gyvūnai vadinami vienu bendru pavadinimu – genetiškai modifikuoti organizmai, sutrumpintai GMO.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.