Dėl krikščioniškųjų misijų ir užkariavimo pobūdžio Baltijos regiono rytinėje pakrantėje XII amžiaus antroje pusėje – XIII amžiaus pirmoje pusėje
Articles and reports
Marius Ščavinskas
Published 2012-01-01
https://doi.org/10.15388/LIS.2012.0.7441
PDF

How to Cite

Ščavinskas, M. (2012) “Dėl krikščioniškųjų misijų ir užkariavimo pobūdžio Baltijos regiono rytinėje pakrantėje XII amžiaus antroje pusėje – XIII amžiaus pirmoje pusėje”, Lietuvos istorijos studijos, 29, pp. 37–53. doi:10.15388/LIS.2012.0.7441.

Abstract

Istoriografijoje pastaruoju metu vis daugiau dėmesio yra skiriama krikščioniškųjų misijų ir kryžiaus karų santykių problematikai. Antai, danų tyrinėtojas Carstenas S. Jensenas nesenai iškėlė mintį, jog karines prievartines misijas vykdė jau pirmasis lybių vyskupas Meinhardas, nors tradicinė istoriografija taip lig šiol nemanė. Tačiau lenkų medievistas Marianas Dygo tuo suabejojo, pagrįstai teigdamas, kad prievartinėmis misijomis Meinhardas galėjo pasinaudoti, tačiau to nepadarė. Kryžiaus karai Baltijos regione tampa ne tik enciklopedinių straipsnių objektais, bet ir perkopia didžiųjų žygių į Palestiną šešėlį ir tampa Baltijos regiono europeizacijos sudedamąja dalimi. Kita vertus, kryžiaus karai Baltijos regione, kaip ir rekonkista Pirėnų pusiasalyje, suteikia tam tikro specifinio kolorito, ypač šiuos regionus lyginant tarpusavyje. Nors jau seniai konstatuota, kad kryžiaus žygiai buvo organizuojami ne tik į Palestiną ir ne tik dėl Viešpaties kapo, Baltijos regionas pristatomas kaip Vokiečių ordino kovų su pagonimis veiklos sfera. Tiesa, ši sfera istoriografijoje yra narstoma įvairiais aspektais, o tai rodo daugiabriaunį viso kryžiaus karų proceso Baltijos regione karkasą, palengva pripildomą tyrimo medžiagos.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>