Seniausias lietuviškas rankraštinis tekstas
Articles
J. Lebedys
J. Palionis
Published 1964-12-01
PDF

How to Cite

Lebedys, J., & Palionis, J. (1964). Seniausias lietuviškas rankraštinis tekstas. Knygotyra, 3, 109–135. https://www.journals.vu.lt/knygotyra/article/view/27202

Abstract

Spaudoje buvo paskelbta, kad 1962 m. Vilniaus Valstybinio V. Kapsuko vardo universiteto Mokslinės bibliotekos darbuotoja O. Matusevičiūtė, tvarkydama senuosius Rankraščių skyriaus fondus, aptiko lietuvišką tekstą (poterius), ranka irašytą 1503 m. išleistos knygos “Tractatus sacerdotalis” paskutiniame puslapyje. Archaiška rašysena, rašyba ir kalba davė pagrindo spėti, kad šis irašas gali būti senesnis už pirmąją lietuvišką knygą – 1547 m. M. Mažvydo “Katekizmo prastus žodžius”

Radinys sukėlė nemažą susidomėjimą ir pasirodė vertas nuodugnesnio tyrinėjimo. Jis padeda nušviesti raštijos lietuvių kalba klausimą seniausiu laikotarpiu, prieš spausdintos knygos pasirodymą.

Kadangi įrašas vertingas ir įdomus daugeliu atžvilgių, čia pirmiausia siekta, jį iššifravus, paskelbti ir padaryti prieinamą lietuvių kalbos, literatūros ir kultūros tyrinėtojams. Drauge norėta mėginti bent apytikriai nustatyti ir įrašo amžių, kartu paliečiant klausimą, ar tai naujas vertimas, ar senesnio nuorašas. Tam reikalinga išanalizuoti publikuojamąjį įrašą, jo leksiką, rašybą, rašyseną, tarmę, apžvelgti turimus duomenis apie lietuviškus tekstus prieš spausdintos knygos pasirodymą, pažiūrėti ar pačioje knygoje, teisingiau konvoliute su surastuoju įrašu, nėra kokių žinių ar duomenų apie jo savininką ir įrašo laiką. Be to, reikalinga lietuviškąji tekstą palyginti su atitinkamais senaisiais lenkiškais tekstais, nes tik įvairiapusiškas tyrinėjimas gali duoti patikimesnių rezultatų.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.